Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια κατάσταση που προκαλεί ανεξέλεγκτη τάση να κινήσουμε τα πόδια μας, συνήθως λόγω της παρουσίας κάποιας δυσάρεστης αίσθησης στα πόδια.

Χαρακτηριστικά εμφανίζεται τα βράδια ή τη νύχτα, καθώς ο ασθενής στέκεται ή είναι ξαπλωμένος. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και γενικά χειροτερεύει με την πρόοδο της ηλικίας. Έχει σαν αποτέλεσμα την κακή ποιότητα του ύπνου, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών;

Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι μια τάση ο ασθενής να κινήσει τα πόδια του. Η τάση αυτή συνοδεύεται από:

Ένα δυσάρεστο συναίσθημα στα πόδια, το οποίο ξεκινά μόλις τα πόδια μείνουν για λίγο ακίνητα, καθώς ο ασθενής στέκεται ή είναι ξαπλωμένος, φερειπείν στο αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή τον κινηματογράφο.

Τα συμπτώματα ανακουφίζονται με την κίνηση των ποδιών

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών;

Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι μια τάση ο ασθενής να κινήσει τα πόδια του. Η τάση αυτή συνοδεύεται από:

  • Ένα δυσάρεστο συναίσθημα στα πόδια, το οποίο ξεκινά μόλις τα πόδια μείνουν για λίγο ακίνητα, καθώς ο ασθενής στέκεται ή είναι ξαπλωμένος, φερειπείν στο αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή τον κινηματογράφο.
  • Τα συμπτώματα ανακουφίζονται με την κίνηση των ποδιών
  • Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα το βράδυ ή τη νύχτα
  • Σε μερικές περιπτώσεις, το σύνδρομο συνοδεύεται από μία άλλη, πιο συχνή κατάσταση που ονομάζεται περιοδική κίνηση των ποδιών κατά τον ύπνο, κατά την οποία ο ασθενής κινεί τα πόδια του ή κλωτσάει ασυναίσθητα κατά τον ύπνο.
Total
0
Shares
Related Posts