You are currently viewing Νέο Application «ΑΠΛΑ» για Διάγνωση Εγκεφαλικού!
Νέο Application poy Βοηθάει «ΑΠΛΑ» στην Διάγνωση του Εγκεφαλικού!

Νέο Application «ΑΠΛΑ» για Διάγνωση Εγκεφαλικού!

Application για Διάγνωση Εγκεφαλικού!

Η στρατιωτικός ιατρός-νευρολόγος Βάσω Ζησιμοπούλου, μας αναλύει για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και πως μπορείς πια εύκολα μέσω της εφαρμογής «ΑΠΛΑ».

Από το κινητό σου μπορείς να οδηγηθείς μόνος σου στην άμεση διάγνωση των συμπτωμάτων.
Προσχή! Είναι απαραίτητα για την έγκαιρη μετάβαση στο κατάλληλο νοσοκομειακό περιβάλλον για την περαιτέρω αντιμετώπισή του.

Τι είναι το εγκεφαλικό;

Το εγκεφαλικό προκαλείται όταν διακόπτεται απότομα η κυκλοφορία του αίματος προς ένα τμήμα του εγκεφάλου. Χωρίς την παροχή αίματος τα εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται και εμφανίζεται αναπηρία ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται.

Επίπτωση του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Εγκεφαλικό, ετησίως 17 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται εγκεφαλικό και από αυτούς 6 εκατομμύρια πεθαίνουν. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και γι’ αυτό το αποτύπωμά του είναι σοβαρό πάνω σε όλες τις πτυχές της ζωής. Το εγκεφαλικό δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο τον ασθενή, αλλά έχει επιπτώσεις στον κοινωνικό του περίγυρο, την οικογένεια και τον εργασιακό του τομέα. Επίσης, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης.

Αντιμετώπιση του εγκεφαλικού

Το εγκεφαλικό είναι ένα πολυσύνθετο ιατρικό πρόβλημα και είναι ζωτικής σημασίας να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι θεραπεύεται. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ορθή διαχείρισή του ως υπερεπείγουσα κατάσταση, με αντιμετώπιση σε Μονάδα Εγκεφαλικών, μπορούν να βελτιώσουν εξαιρετικά την έκβαση του ασθενούς.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ένας στους τέσσερις που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, υφίστανται και δεύτερο. Οι ασθενείς αυτοί και το περιβάλλον τους θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, ώστε αν προκύψει ανάγκη να κινηθούν γρήγορα.

Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για το εγκεφαλικό. Κάθε λεπτό που περνά 2 εκατομμύρια κύτταρα νεκρώνονται, που σημαίνει ότι η αναπηρία που καταλείπεται στον ασθενή αυξάνεται κάθε λεπτό.  Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας. Σε ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό, έως 4,5 ώρες από την εγκατάσταση, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, χορηγείται θρομβολυτική αγωγή. Η θρομβόλυση αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος και επαναφέρει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο νωρίτερα χορηγείται τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας και τόσο μικρότερη η αναπηρία που μένει στον ασθενή.

Συμπτώματα του εγκεφαλικού

Ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που προσβάλλεται προκύπτουν τα αντίστοιχα συμπτώματα, με το κύριο χαρακτηριστικό ότι εγκαθίστανται απότομα, αιφνίδια. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αδυναμία ή το μούδιασμα σε πρόσωπο, χέρι ή πόδι, δυσκολία στην επικοινωνία, διαταραχή της όρασης, διαταραχή της ισορροπίας ή ξαφνικός πολύ δυνατός πονοκέφαλος. Πολύ άνθρωποι όμως δυσκολεύονται να θυμηθούν όλα τα παραπάνω και τη στιγμή του εγκεφαλικού είναι ακόμη πιο δύσκολο. Γι’ αυτό υπάρχουν διάφοροι μνημονικοί κανόνες των κυριότερων συμπτωμάτων.

Ένας εύκολος τρόπος να θυμάται κανείς τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι να σκεφτεί ΑΠΛΑ:

Άκρο: Αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο  (στο χέρι ή/και στο πόδι)

Πρόσωπο: Αδυναμία στη μισή πλευρά του προσώπου

Λόγος: Δυσκολία στο λόγο, ακατανόητες λέξεις ή καθόλου λόγος

Άμεσα: Αν κάποιο από τα συμπτώματα έχει εμφανιστεί ξαφνικά πρέπει άμεσα να πάμε στο νοσοκομείο που ιδανικά διαθέτει Μονάδα Εγκεφαλικών

Προκειμένου να γίνει ευκολότερη η εκμάθηση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού και η εξοικείωση του κόσμου με αυτά, δημιουργήθηκε η πρώτη δωρεάν εφαρμογή για κινητά Android (αναμένεται από Σεπτέμβριο η iOS έκδοση) με την ονομασία «ΑΠΛΑ».

Ο χρήστης καθοδηγείται να μάθει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού, τόσο τα συνηθέστερα όσο και τα λιγότερο συνήθη. Αφού εξοικειωθεί με τα συμπτώματα μπορεί διαδραστικά να δει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό ανάλογα με το πλήθος των συμπτωμάτων και να αναζητήσει άμεσα βοήθεια ανάλογα με τις ασφαλιστικές επιλογές του (δημόσιο, ιδιωτικό ή στρατιωτικό νοσοκομείο).

Για τα δημόσια νοσοκομεία λήφθηκε υπόψη η κυκλική εφημερία των νοσοκομείων, ώστε να μεταβεί κάποιος γρήγορα ακόμη και μόνος του. Η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα είτε κλήσης ασθενοφόρου είτε αναζήτησης της πλησιέστερης νευρολογικής κλινικής, που μπορεί να προσφέρει θεραπεία, μέσω GPS εντοπισμού του χρήστη και χρήσης πλοήγησης μέσω Google maps. Ουσιαστικά για πρώτη φορά ο ασθενής έχει τη διάγνωση και τη θεραπεία κυριολεκτικά στο χέρι του.

ΟΦΕΛΗ

Application για Διάγνωση Εγκεφαλικού!
Τα οφέλη της εφαρμογής αυτής είναι πολλαπλά:

  • Έγκαιρη κινητοποίηση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του για τη λήψη περαιτέρω ιατρικής συμβουλής. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μετά από εκπαίδευση στην εφαρμογή ή η επί τόπου αναζήτηση της διάγνωσης μέσω του τεστ σπάει την παγιωμένη τακτική στο μυαλό των περισσότερων «ας περιμένουμε να δούμε, αφού δεν πονάει». Το εγκεφαλικό δεν πονάει, αλλά καταστρέφει αθόρυβα.
  • Δίνει λύση στο πρόβλημα «πού να απευθυνθώ για ιατρική συμβουλή» όταν εμφανίζεται ένα επείγον ιατρικό ζήτημα όπως το εγκεφαλικό. Στην ελληνική πραγματικότητα πολλοί συνάνθρωποί μας μπροστά στο επείγον κυριολεκτικά παγώνουν και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για συμβουλή, σε ποιο νοσοκομείο να πάνε, ακόμη κι αν θα πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο ή να «περιμένουν να περάσει». Η εφαρμογή καθοδηγεί με ασφάλεια τον ασθενή στο κοντινότερο νοσοκομείο με νευρολογική κλινική.
  • Ταχύτερη μετάβαση στο νοσοκομείο σημαίνει ταχύτερη χορήγηση θεραπείας στους ασθενείς με εγκεφαλικό. Είναι ευρέως γνωστό στην ιατρική κοινότητα ότι στο εγκεφαλικό ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας αναπηρίας. Όσο περισσότερη ώρα περνά από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων τόσο περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.
  • Αύξηση του ποσοστού χορηγούμενης θεραπείας. Η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω στη χορήγηση θεραπείας για το εγκεφαλικό. Ενδεικτικά σύμφωνα με τη μελέτη “The Burden of Stroke in Europe” στην Σλοβακία με 5 εκ. πληθυσμό πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2008-2014 περίπου 3600 θρομβολύσεις, ενώ στην Ελλάδα για το διάστημα 2014-2018 μόλις 641 (καταγεγραμμένες στο SITS Registry).

Μονάδα Εγκεφαλικών

Application για Διάγνωση Εγκεφαλικού!

Ιδανικά όλοι οι ασθενείς με εγκεφαλικό θα πρέπει να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εγκεφαλικών. Τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης Μονάδας Εγκεφαλικών και της νοσηλείας σε αυτή, έναντι της παρακολούθησης σε όροφο, είναι πολλαπλά.

Εξειδίκευση: Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους νευρολόγους με συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών.

Χρόνος: Η οργανωμένη προσέγγιση με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα και τυποποιημένες διαδικασίες εξασφαλίζει ταχύτερη εκτίμηση, ταχύτερη διάγνωση και ταχύτερη θεραπεία.

Ποιότητα: Τα στατιστικά αποδεικνύουν πως η οργάνωση Μονάδας Εγκεφαλικών οδηγεί σε αύξηση χορήγησης θρομβολυτικής θεραπείας, μειώνει τη θνητότητα και τις ενδονοσοκομειακές επιπλοκές και αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους επανένταξης του ασθενή στην κοινωνία

Τέλος αξίζει να σημειωθεί το οικονομικό όφελος της νοσηλείας σε Μονάδα Εγκεφαλικών για το σύστημα υγείας. Ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία μειώνουν την ενδονοσοκομειακή παραμονή τους στο 1/3, απαιτείται μικρότερος ή καθόλου χρόνος αποκατάστασης και αποθεραπείας και ταυτόχρονα η υπολειπόμενη αναπηρία ελαχιστοποιείται. Έτσι μπορούν να επιστρέψουν γρηγορότερα στο πρότερο επίπεδο λειτουργικότητας και παραμένουν ενεργοί στο κοινωνικό σύνολο.

Κατέβασε το Application

Που μπορείς να την βρεις

Νευρολογική Κλινική, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 18, 11526 ΑΘήνα , 2110125198
Επείγοντα περιστατικά και Μονάδα Εγκεφαλικών (Stroke Unit): Ευρωκλινική Αθηνών, Αθανασιάδου 7-9, Αθήνα

Μην ξεχάσεις να κάνεις την εγγραφή σου στο MYEYZIN BEAUTY CLUB