You are currently viewing Beauty Boosters Συμπληρώματα Διατροφής

Beauty Boosters Συμπληρώματα Διατροφής

Μετά το 1ο Instagram-live beauty talk για λογαριασμό του Myeyzin με την Dr Anna Guanche από το Los Angeles η οποία ανάμεσα στα beauty tips που ακολουθεί η ίδια είναι μια χούφτα με 25 βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής , επικοινώνησα μαζί της προκειμένου να μας στείλει αναλυτικά κάποιες πληροφορίες για ποια εκείνα καταναλώνει και πιστεύει. Όπως αναφέρει η ίδια δεν πιστεύουν όλοι στα συμπληρωμάτα διατροφής – μπορεί και κάποια να αντενδείκνυται με την αγωγή που λαμβάνεις για κάποια πάθηση. Πάντως το κλειδί για την επιτυχία τους είναι η αφοσοίωση! Να υπάρχει επιμέλεια στην καθημερινή σωστή λήψη τους και τότε πραγματικά θα δεις αλλαγή σε αυτό που υπόσχονται.

Το όμορφο υγιές δέρμα είναι μια ισορροπία μεταξύ της εξωτερικής του περιποίησης και της εσωτερικής ψυχικής ισορροπίας και σωστής λειτουργίας του οργανισμού μας. Η πρόληψη της γήρανσης μπορεί να βοηθηθεί από την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής , ειδικά τις ημέρες αυτές που δεν μπορεί να γίνει κάποια θεραπεία. Φυσικά, η προστασία από τον ήλιο, το de-stressing, η σωματική άσκηση, το πόσιμο νερό , η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και ο περιορισμός του καπνίσματος είναι απαραίτητες προυποθέσεις.

Η φιλοσοφία των συμπληρωμάτων είναι ό,τι τα κύτταρα θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους τα συστατικά εκείνα , κυρίως αντιοξειδωτικά τα οποία χρειάζονται για να περιοριστεί το οξειδωτικό στρες που ευθύνεται για την διαδικασία της γήρανσης. Φυσικά κάθε άτομο έχει διαφορετική ανοχή και διαφορετική ανταπόκριση στα συμπληρώματα , οπότε η λήψη τους χρειάζεται προσοχή και συνήθως ιατρική συμβουλή.

 

Τα 15 πιο hot και διάσημα συμπληρώματα διατροφής που αναλύονται συνοπτικά είναι τα παρακάτω:

 

1) Ν-ακετυλ κυστείνη (NAC)

Πρόκειται για ένα θαυματουργό συμπλήρωμα που αυξάνει την γλουταθειόνη, το κύριο αντιοξειδωτικό του σώματός μας κατά 25%. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στο οξειδωτικό στρες και τη βλάβη των ελεύθερων ριζών , γεγονός που εμποδίζει τη φλεγμονή και επιβραδύνει την γήρανση. Βοηθά επίσης στην διαχείριση της βουλιμίας και στην μείωση του σπλαγχνικού λίπους. Οι μελέτες δείχνουν ότι προσδίδει και μια αίσθηση ευεξίας και  ως εκ τούτου χρησιμοποείται και σε θεραπείες για ψυχολογικές διαταραχές. Αποτοξινώνει το ήπαρ- κυριολεκτικά- και χρησιμοποιείται για να προστατέψει πολλές φορές το ήπαρ από διάφορες βλάβες.

 

2) Σκόνη κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτείνη πλούσια σε γλυκίνη. Το συμπλήρωμα κολλαγόνου έχει αποδειχθεί ότι οφελεί την υγεία του δέρματος, ανακουφίζει από τον πόνο των αρθρώσεων και αποτρέπει την οστική απώλεια. Προέρχεται από βόειο ή θαλασσινό κολλαγόνο και προστίθεται σαν σκόνο στο νερό ή ακόμα και στον καφέ. Σε αρκετές μελέτες έχουν αποδειχθεί ότι γυναίκες που λαμβάνουν κολλαγόνο σε σκόνη έχουν σημειώσει μείωση κατά 20% στην εμφάνιση των ρυτίδων τους.

 

3) NAD+

Μπορεί να θυμάστε το νικοτιναμιδικό αδενινο δινουκλεοτίδιο από τα μαθήματα Βιολογίας – Χημείας. Είναι ένας σημαντικός συμπαράγοντας σε όλες τις κυτταρικές διεργασίες σε όλο το σώμα μας και μειώνεται με την ηλικία. Πως μπορείτε να το αυξήσετε? Είτε με συμπληρώματα που κυκλοφορούν ή με μια κετογονική διατροφή (αυξάνοντας λιπαρά οξέα και μειώνοντας υδατάνθρακες), η με διαλειματεική γυμναστική ή λαμβάνονται οξαλοξικό. Το ΝΑD+ προστατεύει το DNA των κυττάρων και αυξάνει την απορρόφηση ενέργειας από τα τρόφιμα επιβραδύνοντας έτσι τις διαδικασίες και παθήσεις γήρανσης.

 

4) Γλυκοζαμίνη

Πρόκειται για έναν αμινοσακχαρίτη που χρησιμοποείται κυρίως για την υγεία των αρθρώσεων αλλά νεώτερα δεδομένα δείχνουν την δράση του στον αποχρωματισμό πανάδων του δέρματος, στην μείωση των λεπτών ρυτίδων και προσφέρει προστασία από τις βλάβες του δέρματος εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του. Κυτταροκαλλιέργειες δέρματος έδειξαν ότι η γλυκοζαμίνη ενισχύει την παραγωγή υαλουρονικού οξέος , ενός βασικού συστατικού για την ενυδάτωση του δέρματος. Το υαλουρονικο οξύ πέρα από ένα νεανικό δέρμα, συμμετέχει στην επούλωση και  στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

 

5) Heliocare®

Πρόκειται για συμπλήρωμα φτέρης από τον λευκοτόμο της Νοτίου Αφρικής που προστατεύει έναντι των υπεριωδών ακτινοβολιών. Σε μορφή κάψουλας λαμβάνεται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και παρέχει δείκτη προστασίας SPF 8 (επανάληψη μετά από 3 ώρες στην λήψη του). Δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το αντιηλιακό όμως μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή εμφάνιση πανάδων από τον ήλιο ακόμα και σε σοβαρότερες χρόνιες βλάβες του δέρματος.

Σε μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαντ , αποδείχθηκε ότι μείωση την πιθανότητα εμφάνισης εγκαύματος, τις βλάβες του κολλαγόνου και ελαστίνης ακόμα και τον καρκίνο του δέρματος. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντι στις ακτίνες UVA που δεν προστατεύουν τα περισσότερα αντιηλιακ.α

 

6) Μελατονίνη

Είναι η γνωσή μας «ορμόνη του ύπνου» που βοηθά αρκετά την χρόνια αυπνία μέσω της ρύθμισης των κιρκαδικών ρυθμών (ημέρα/νύχτα) που καθορίζουν τις κυτταρικές συμπεριφορές. Πέρα από την δράση της αυτή παράγει τελικα και μια σειρά από άλλα οφέλη ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ακόμα και κάποιο ρόλο φαίνεται να παίζει στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου μας μέσω της νευροπροστασίας που προσφέρει!

 

7) Οργανικό πυρίτιο

Πρόκειται για ένα αμέταλλο στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε αρκετά φυτά όπως η βρώμη, το κριθάρι, ρύζι αλλά και στο μεταλλικό νερό. Εμπλέκεται στην σύνθεση των οστών και του συνδετικού ιστού, ενώ είναι σημαντικό για υγιή μαλλιά, νύχια, δόντια και δέρμα.  Συμμετέχει στην σύνθεση του κολλαγόνου και τα αποτελέσματα του στην σύσφιξη του δέρματος του σώματος και στην εξαφάνιση των λεπτών ρυτίδων είναι εντυπωσιακά!

 

8) Μαγνήσιο

Είναι το δεύτερο πιο απαραίτητο μέταλλο μετά το ασβέστιο για τον οργανισμό μας που βρίσκεται κυρίως στα  οστά και στους ιστούς των διάφορων οργάνων και η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο. Το σώμα μας δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει μαγνήσιο και γιαυτό πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά μέσω  της διατροφής (σπανάκι, δημητριακά, ψωμί ολικής, καστανό ρύζι, όσπρια, ξηροί καρποί), διαφορετικά μέσω συμπληρώματος ένα κάθε βράδυ προ ύπνου ή σε άτομα με έντονη σωματική άσκηση ή μυικές παθήσεις μπορεί να λαμβάνεται πρωί-βράδυ. Καλύτερη απορρόφηση γίνεται με την μορφή χαπιού. Πέρα από την γνωστή θεραπεία των κραμπών και άλλων μυοσκελετικών παθήσεων , βοηθά στην μείωση της κόπωσης, την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, στην φυσιολική ψυχολογική λειτουργία, στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος ακόμα και σε διαταραχές του εντέρου (ευερέθιστο έντερο).

 

9) Ρεσβερατρόλη

Ανήκει στην γνωστή ομάδα των πολυφαινολών και βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κόκκινα σταφύλια, στα βατόμουρα και στα φυστίκια. Η ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού είναι γνωστή τόσο στον διαβήτη όσο και στις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη και από της βιταμίνης C + E. Τέλος, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, αντιθρομβωτική ακόμα και αντιφλεγμονώδη.

 

10) Fisetin

Φλαβονοειδή που βρίσκεται σε μεγάλες δόσεις στις φράουλες και φαίνεται ότι έχει νευροτροφική δράση ενισχύοντας την απόδοση της μνήμης και βοηθάει σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer.

 

11) Gingko biloba

Αν και πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Κίνα το 2800 πΧ , γνωστό και ως βότανο της μνήμης φαίνεται ότι η ευεργετική του δράση επεκτείνεται και στο δέρμα. Αυξάνει την μικροκυκλοφορεί του δέρματος και ειδικά στην περιοχή των ματιών διορθώνοντας του μαύρους κύκλους.

 

12) African Mango extract

Πρόκειται για εκχύλισμα αφρικάνικου μάγκου που έχει ισχυρές λιποδιαλυτικές δράσεις αναστέλλοντας ένζυμα που εμπλέκονται στην μετατροπή της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων σε λιποκύτταρα καθώς και την μεγένθυνσή τους που προκαλούν υπερβολική συσσώρευσή τους γύρω από την κοιλιά και σε όλο το σώμα.

 

13) Έλαιο καρύδας

Είναι από τα πιο θρεπτικά έλαια παγκοσμίως αφού είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων και ω-3 με ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η ευεργετική του δράση στο δέρμα φαίνεται μέσω της αύξησης παραγωγής κολλαγόνου και στην μείωση των λεπτών ρυτίδων.

 

14) Κουρκουμάς

Πρόκειται για το γνωστό αρωματικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην μαγειρική με το δραστικό του συστατικό που είναι η κουρκουμίνη. Αν και το χρησιμοποιούμε ποικιλοτρόπως στα φαγητά μας φαίνεται η απορρόφησή του ευνοείται μόνο υπογλωσσίως με την μορφή σπρέυ. Αν και έχει ευεργετικές δράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα , η αντιοξειδωτική του δράση στο δέρμα είναι εξαιρετική προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τον ήλιο.

 

15) Συνένζυμο Q10

Πρόκειται για μια λιπιδική δομή με δραστηριότητα βιταμίνης. Παράγεται στο ανθρώπινο σώμα και λειτουργεί σε βιοχημικό επίπεδο ως φορέας στην αλυσίδα «μεταφοράς ηλεκτρονίων» στην διαδικασία παραγωγής ενέργειας μέσω του σχηματισμού του ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) που αποτελεί το ενεργειακό «νόμισμα» του κάθε ζωντανού κυττάρου μας. Οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια σε καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στην απώλεια βάρους, στην αντοχή στην άσκηση και ενίσχυση της ενέργειας, στην βελτίωση του ανοσοποιητικού (σχηματισμό αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων) ακόμα και στην γονιμότητα (βελτιώνει κινητικότητα του σπέρματος).