You are currently viewing Αναλύοντας την Αυτοπεποίθηση. Γράφει η NLP Life Coach Π. Μουζάκη
Αναλύοντας την Αυτοπεποίθηση. Γράφει η NLP Life Coach Π. Μουζάκη

Αναλύοντας την Αυτοπεποίθηση. Γράφει η NLP Life Coach Π. Μουζάκη

Αναλύοντας την Αυτοπεποίθηση. Γράφει η NLP Life Coach Π. Μουζάκη

Πέγκυ Μουζάκη. NLP Life Coach

Γεια σας, είμαι η Πέγκυ Μουζάκη, Nlp Life Coach και Access Consciousness Bars Facilitator και σκοπός μου είναι να ενδυναμώνω τους ανθρώπους ώστε να αναζητούν, να ανακαλύπτουν, και να βιώνουν την δική τους μοναδική πραγματικότητα με δημιουργικότητα, χαρά και γαλήνη.

Ας μιλήσουμε λοιπόν σήμερα για την πολυσυζητημένη αυτοπεποίθηση, το ρόλο της στην καθημερινότητά μας, γιατί είναι τόσο σημαντική και τι μπορεί να μας προσφέρει η συνύπαρξη μαζί της…

Αναλύοντας την Αυτοπεποίθηση
Θα χαρακτήριζα την Αυτοπεποίθηση σαν ένα από τα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα για μία ζωή με ηρεμία, πληρότητα και αφθονία. Λιγότερες δεύτερες σκέψεις…λιγότερη αμφισβήτηση των αποφάσεών μας και των πράξεων μας… Στο μυαλό μου έχει την βαρύτητα μίας πυξίδας ως προς το τι μπορούμε να ονειρευτούμε… πόσο τολμάμε να ονειρευτούμε… τι δημιουργούμε και κατ’ επέκταση τι περιμένουμε να λάβουμε από την ζωή μας…

Έχοντας αυτοπεποίθηση μπορούμε να αλλάξουμε το Α-Δύνατο σε Δυνατό, μπορούμε να αλλάξουμε ότι δεν μας ικανοποιεί, δεν μας καλύπτει πλέον στη ζωή μας, να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας των «ενναλακτικών» όντας ικανοί να διακρίνουμε εναλλακτικές αντί για εμπόδια. Έτσι δίνουμε την δυνατότητα στον εαυτό μας να βιώσουμε μια πραγματικότητα αφθονίας, άπειρων δυνατοτήτων, δημιουργίας και ευγνωμοσύνης για οτιδήποτε αποφασίζουμε να κάνουμε.

Έχοντας αυτοπεποίθηση αγαπάμε τον εαυτό μας με τρόπο που κανείς άλλος δεν μπορεί να μας το προσφέρει και το εκπέμπουμε. Σαν αποτέλεσμα ελκύουμε άτομα και καταστάσεις που εναρμονίζονται με την δική μας ενέργεια και δόνηση. Η ζωή μας γίνεται ευκολότερη και τα πράγματα κυλούν χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια.

Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση περπατά διαφορετικά, μιλάει διαφορετικά, επικοινωνεί διαφορετικά. Περπατά υπερήφανο, με τους ώμους και το κεφάλι ψηλά, μιλά με σιγουριά και σταθερότητα και επικοινωνεί με όρια που εκείνος/η θέτει.

Ας τολμήσουμε τώρα να αποκωδικοποιήσουμε με απλά λόγια τι είναι αυτοπεποίθηση…

Αναλύοντας την Αυτοπεποίθηση
Τα καλά νέα είναι ότι η αυτοπεποίθηση Δεν είναι κάτι που γεννιόμαστε μαζί της… την χτίζουμε κατά την πορεία της ζωής μας μέσω των εμπειριών μας και κυρίως μέσω αυτών των καταστάσεων που με την πρώτη ματιά φάνταζαν ανυπέρβλητες ή αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται μέσω των επιτυχιών και των αποτυχιών. Στις επιτυχίες θαυμάζουμε και επιβραβεύουμε τον εαυτό μας (σημαντικό να το κάνουμε και να μην το προσπερνάμε) , στις αποτυχίες μαθαίνουμε… μαθαίνουμε τι δεν λειτούργησε σωστά ώστε να μην το επαναλάβουμε στο επόμενό μας βήμα. Έτσι εξελισσόμαστε και ωριμάζουμε χωρίς να μαστιγώνουμε τον εαυτό μας.

Θα μπορούσα να πω ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται με την προθυμία που έχουμε να βιώσουμε «αρνητικά» συναισθήματα όπως η απογοήτευση, η ήττα η απόρριψη, συναισθήματα που συνήθως πηγάζουν από το χειρότερο σενάριο που φτιάχνει το μυαλό μας, πολύ συχνά πριν καν τολμήσουμε, και σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων υπάρχει 90% πιθανότητα του να μην συμβούν. Μία άλλη εξίσου πραγματικότητα είναι ότι αισθανόμαστε σίγουροι για πράγματα που έχουμε ήδη δοκιμάσει στο παρελθόν. Σκεφτείτε όμως ότι τότε που τα δοκιμάσαμε πειραματιζόμασταν, ήταν άγνωστα σε εμάς και τελικά καταφέραμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα… Αν παραμείνουμε κολλημένοι σε αυτά που γνωρίσαμε και είναι εύκολο να αναπαράγουμε χωρίς να τολμήσουμε κάτι νέο, ακριβώς γιατί αισθανόμαστε ασφαλής, ταυτόχρονα δηλώνουμε την απροθυμία μας να εξελιχθούμε και να βιώσουμε νέες εμπειρίες που θα εκτοξεύσουν την αυτοπεποίθησή μας.

Ποιοι όμως είναι οι εχθροί της αυτοπεποίθησης?

ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους συναδέλφους μας…τους γείτονές μας…τους φίλους μας…κλπ … Αυτό τολμώ να πω ότι το «κληρονομήσαμε» από την πολύ παιδική μας ηλικία όταν οι γονείς για οτιδήποτε δεν κάναμε όπως εκείνοι προσδοκούσαν φρόντιζαν να μας ενημερώνουν για την απόδοση κάποιου συμμαθητή μας τονίζοντας ότι πως είναι δυνατόν εκείνος/η να μπόρεσε και εσύ όχι…ή κοίτα πόσο ήσυχο είναι αυτό το παιδάκι…εσύ γιατί δεν μπορείς να ησυχάσεις…κλπ.

Ναι αυτά έχουν συμβεί στην πλειοψηφία των ανθρώπων όμως συνέβησαν πολλά χρόνια πριν… και καλό θα ήταν να αντιληφθούμε ότι ωριμάσαμε και οι γονείς έκαναν απλά αυτό που μπορούσαν με τον καλύτερο τρόπο για να μας κινητοποιήσουν…

ΦΟΒΟΣ

Ο φόβος του άγνωστου… Τι θα συμβεί αν… Τι θα συμβεί αν δεν… Ξέρετε κάτι… ο φόβος του φόβου είναι χειρότερος από την ίδια την πραγματικότητα… Μην αφήνετε τον εαυτό σας έρμαιο του φόβου, χρησιμοποιήστε τον σαν κίνητρο και σαν πρόκληση για την εξέλιξή σας. Αλλιώς θα σας ακινητοποιήσει γιατί αυτός είναι ο ρόλος του!!!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Κάντε τρεις απλές ερωτήσεις στον εαυτό σας…

Αναλύοντας την Αυτοπεποίθηση
Ποιος νοιάζεται τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι? Αν μπουν στα παπούτσια μου θα σκέφτονται το ίδιο?

Οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν/εντοπίζουν αυτά που δεν τους αρέσουν…είναι έτσι προγραμματισμένο το μυαλό μας… Είναι αυτοί οι άνθρωποι που μας νοιάζει, μας ενδιαφέρει η άποψή τους?

Η άποψη αυτή προσθέτει κάποια αξία στη ζωή μας και την εξέλιξή μας ?

Αν η απάντηση που δώσετε είναι αρνητική ποιος ο λόγος να δίνεται αξία στην κριτική τους…

Μείνετε συντονισμένοι, αφομοιώστε αυτά που προηγήθηκαν γιατί στο επόμενο άρθρο θα αναφέρουμε τρόπους που μπορεί κάποιος να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και τι γίνεται στην περίπτωση που μένουμε εγκλωβισμένοι σε μία εικόνα ελλιπούς αυτοπεποίθησης και κατ’ επέκταση περιορισμένου οράματος…