You are currently viewing 8 Συμβουλές για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

8 Συμβουλές για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών, γνωστή και ως οίδημα,  αναφέρεται στην υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς του σώματός, ή τις κοιλότητές του. Η κατακράτηση υγρών οφείλεται σε διατροφικούς, ορμονικούς, περιβαλλοντικούς ή ιατρικούς παράγοντες.

Έως και 70% του σώματός μας αποτελείται από νερό, τόσο εντός των κυττάρων  όσο και εκτός των κυττάρων. Οι μύες , τα όργανα του σώματος μας ακόμα και το ίδιο μας το αίμα αποτελούνται κυρίως από νερό.

Τι μπορεί να προκαλέσει όμως μια κατακράτηση υγρών στον οργανισμό;

8 Συμβουλές για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

-Μια δυσλειτουργία του λεμφικού συστήματος που «αποστραγγίζει» υγρά από τους ιστούς (τη λεγόμενη λέμφο) μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση και «λίμναση» υγρών γύρω από τους ιστούς με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρηξίματος σε διάφορα σημεία του σώματος όπως κοιλιά, αστράγαλοι , πέλματα ακόμα και στα μάτια.

-Πιο σοβαρή αιτία είναι μια ανεπάρκεια της καρδιακής αντλίας που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κατακράτηση υγρών όχι μόνο στα άκρα αλλά πιο επικίνδυνα στους πνεύμονες , με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται βήχας ή/και δύσπνοια.

Νεφρική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να αποτελεί μια αιτία κατακράτησης υγρών αφού δεν φιλτράρεται σωστά το αίμα ώστε να απομακρύνονται περιττά υγρά και άχρηστες ουσίες μέσω των ούρων.

Εγκυμοσύνη λόγω της πίεσης που ασκεί η μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία της λεκάνης η οποία υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Καθιστική ζωή και χαμηλή πρόσληψη πρωτεινών

Περίοδος στις γυναίκες λόγω της δράσης ορμονών

Φαρμακευτική αγωγή όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φάρμακα με οιστρογόνα και βήτα αναστολείς (για ρύθμιση καρδιακών παλμών).

Μικρά μυστικά για αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών

8 Συμβουλές για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

  1. Περιόρισε το αλάτι και αντικατέστησε το μπλε αλάτι με το πράσινο που είναι πλούσιο σε κάλιο. Οι συστάσεις των ειδικών σχετικά με την μέγιστη ημερήσια πρόσληψη αλατιού κυμαίνονται από 1.500mg – 3.300 mg (1 κουταλάκι του γλυκού μέχρι 2,5 κουταλάκια του γλυκού).

  2. Ενυδάτωση με αρκετό νερό. Καλά το άκουσες ο οργανισμός σε έντονη αφυδάτωση μέσω της έκκρισης ορμονών από τους νεφρούς κατακρατεί υγρά στον μεσοκυττάριο χώρο που ευθύνονται για τα οιδήματα.
  3. Γυμνάσου έστω για 30 λεπτά την ημέρα
  4. Αύξησε τις πρωτείνες στην διατροφή σου, που δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική ισορροπία υγρών στο σώμα τους. Ένα άτομο με σοβαρή ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να δυσκολευτεί να επαναφέρει το νερό από τους ιστούς πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.
  5. Περιόρισε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που προκαλούν την περαιτέρω κατακράτηση υγρών. Ως πηγή ενέργειας, οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου απαιτεί 2-3 γραμμάρια νερού για να αποθηκευτεί. Οσο περισσότερο γλυκογόνο έχει αποθηκευτεί στο σώμα τόσο περισσότερο νερό συγκρατείται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χάνουν γρήγορα βάρος όταν ξεκινούν τη δίαιτα. Επειδή εξαντλείται το αποθηκευμένο γλυκογόνο αποβάλλονται και σημαντικές ποσότητες υγρών.
  6. Κατανάλωσε λιναρόσπορο (1 κουταλιά της σούπας/ ημέρα) που αποτελεί μια ιδανική πηγή πρωτεινών αλλά και φυτικών ινών με αποτοξινωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην αύξηση της διούρησης ενώ περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β και Ε που βοηθούν στην πέψη και ρύθμιση του σωματικού βάρους.
  7. Δημιούργησε στον φαρμακοποιό σας ένα βάμμα με ιεράκιο-σημύδα και αγκινάρα. Πανάρχαια φυτά και βότανα που βοηθούν στην αποτοξίνωση, στην αντιμετώπιση μικρών εσωτερικών φλεγμονών του σώματος αλλά και στην ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος. Ξεκίνηστε με 10 σταγόνες το πρωί-βράδυ και σιγά-σιγά ρύθμισή τους αναλόγως της διούρησης. Δεν επιτρέπεται η λήψη γαλακτοκομικών 30’ πριν και μετά το βάμμα.
  8. Δοκίμασε την πρεσσοθεραπεία, η οποία πρόκεται για μια τεχνική λεμφικής συμπίεσης. Μέσω της τεχνικής αυτής κινητοποιείται η λέμφος και βοηθάει  στην αποβολή των μεταβολικών αποβλήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός. Επίσης, διεγείρει και τονώνει τους μυς και τις αρθρώσεις, και ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς. Τέλος, αυξάνει την παροχή αίματος στο δέρμα και στους ιστούς, βελτιώνοντας την οξυγόνωσή του.

Θέλεις περισσότερα εξατομικευμένα μυστικά υγείας και προσωπικής φροντίδας;
Κάνε την εγγραφή σου στο MYEYZIN BEAUTY CLUB